Тенис
24. March 2023 - 14:02

Тенисери местеле за 400 до 2000 евра

Главниот човек на операцијата наводно е 32-годишниот Григор Саркисјан, познат како „Мајстор“, мафијаш поврзан со ерменската мафија.
 
Тој е обвинет за поткуп на тенисери и местење натпревари.
 
Во најголем дел од натпреварите учествуваа тенисери кои беа под 200. место на АТП-листата, односно оние кои заработија доволно малку за теоретски да бидат убедени да договорат меч за мала сума.
 
Познати се и тарифите
Споменатиот Ерменец по апсењето по овие обвиненија веќе одлежа осум месеци затвор, а беше присутен и на неодамнешното продолжение на судскиот процес во Белгија.
 
Француските играчи Мик Лескур и Жил Окала, тенисери за кои веќе беше потврдено дека биле дел од мрежата за наместени натпревари, се суспендирани од декември.
 
Во јавноста се објавени и тарифите за подмитување 
 
Така, сите осомничени во оваа афера добија по 400 евра за загубен натпревар во поединечен натпревар, а 2.000 евра за загубен двомеч во два сета.
 
Најмногу што беше поделено беше околу 3000 евра.
 
Наводно, на сметките на главните луѓе на операцијата во период од две години поминале вкупно околу осум милиони евра.