Технологија
27. March 2017 - 15:25

Верувале или не најдобриот Мерцедес се произведува во Кина

Пекинг Бенз Аутомотив во Кина освои награда за Фабрика на годината, која ја доделува "Produktion", германско специјализирано списание поврзано со темите на индустријата.

Со тоа всушност и практично е докажана Дајмлеровата глобална стандардизација за квалитет на производство, според која Мерцедес мора да биде Мерцедес без оглед на потеклото и адресата на купувачот.

Пекинг Бенз Аутомотив наградата ја освоил во категорија "Excellent Large Series Assembly", а најголем дел од заслугата оди на сметка на имплементаијата на нови методи за анализа и квалитет на производството преку реално време и хеуристички принцип на одлучување, во согласност со ригорозните стандарди на произодството на Дајмлер.

Пекинг Бенз Аутомотив е основан 2003 година, а фабриката за автомобили е отворена во 2005 година, од 2013 година има проширен асортиман.

Две третини од капацитетот се резервирани за кинескиот пазар, додека остатокот е наменет за извоз. Фабриката во ноември минатата година го произвела милионитото возило, а заблагодарувајќи се на новата инвестиција од пола милијарда евра наскоро додатно ќе ги прошири капацитетите.

Оваа година ќе почнат да го произведуваат и компактниот "SUV" модел "Mercedes GLA".