Балкан
28. September 2022 - 13:56

Во Србија покрената иницијатива за забрана камионите да престигнуваат на автопатиштата

Српскиот министер за сообраќај Томислав Момировиќ денеска изјави дека по анализа на компаративните практики и различни „пилот“ проекти, мистерството испратило иницијатива до ЈП „Патишта на Србија“ да изработат студии за забрана за престигнување на товарните возила на автопатишта во одредени временски интервали, кога е зголемен интензитетот на сообраќајот, јави дописникот на МИА од Белград.

„Нашата цел е да го забрзаме сообраќајот за луѓето кои патуваат по автопатите да можат побрзо да стигнат до своите дестинации, а забраната за престигнување за камиони на автопатите ќе го намали метежот, ќе го забрза сообраќајот и дополнително ќе ја зголеми безбедноста на учесниците во сообраќајот, посочи министерот Момировиќ и додаде дека Србија е важна транзитна земја во Источна Европа, а Владата на Република Србија и ресорното министерство водат активна сообраќајна политика, што подразбира дека моментално се работи на создавање на Национална стратегија за развој на сообраќајот“, се наведува во соопштението на Министерството за градежништво, сообраќај и инфраструктура.