Свет
11. January 2021 - 15:59

БиоНТек и Фајзер ќе произведат две милијарди вакцини

БиоНТек“ и „Фајзер“ ќе произведат околу две милијарди дози од својата вакцина против коронавирус во 2021 година, најави денеска германската биотехнолошка компанија.

„БиоНТек“ соопшти дека ќе отвори нов производствен капацитет во Марбург, Германија, за да помогне во постигнувањето на таа цел. И двете компании се веќе посветени за повеќе од половина од таа цифра.

Претходно овој месец, компаниите постигнаа договор со ЕУ за дополнителни 300 милиони дози што ќе бидат распределени во Унијата.