Црното чоколадо нè прави поенергични и попродуктивни
Руски експерти препорачуваат да се консумира половина црно чоколадо секој ден, но поделотворно е тоа да го правиме дење, оти тоа е висококалоричен производ што нè прави поенергични и попродуктивни, сметаат докторите.
– Ако јадете темно чоколадо со удел на какао од најмалку 50 отсто, тогаш просечната количина што треба да се консумира, е околу 50 грама на ден. Може да си каснете и повеќе, ако се занимавате со потежок физички труд или спорт, смета проф. Алексеј Буверов, при Униврзитетот Сеченов во Москва, Русија.
Темното чоколадо е здраво и содржи поголема концентрација на какао и други полезни компоненти.
– Сега го проучуваме и благотворниот ефект на холестеролот врз метаболизмот. Односно, и покрај тоа што чоколадото содржи масти, флавоноидите ги намалуваат нивоата на холестерол, објаснува проф. Буверов.
Според него, црното чоколадо има и компоненти што го заштитуваат црниот дроб, но предупредува дека може лошо да влијае на панкреасот.
Светскиот ден на чоколадото се одбележа вчера. Традицијата ја започнале Французите, а оттаму се проширила низ цела Европа.
Ново на Сител
-
Лишени од слобода двајца возачи кои со возила удрија пешаци во Скопје
-
Земјотрес почувствуван во Битола и околината
-
Претседателството на ССМ ќе одлучува за натамошните чекори што ќе ги преземе за минималната плата
-
Путин сака Украина да биде ставена под привремена администрација на ОН
-
Зеленски за резултатите од самитот во Париз: Нема да се откажеме од нашата земја и независност
-
Без струја дел од Бутел и селата Горно Нерези и Горни Крушопек
-
Во Касарната „Илинден“ одбележување на петгодишнината од пристапувањето во НАТО
-
Додик призна дека во Израел бил прогласен за непожелна личност поради наредбата за апсење во БиХ