Балкан
11. јуни 2024 - 11:37

ХЗЗ: Најмал број невработени во историјата на Хрватска

На крајот на мај годинава во Хрватскиот завод за вработување (ХЗЗ) се евидентирани 88.

327 невработени – за 9,6 отсто помалку од мај 2023 година, што е најмал број на невработени од формирањето на хрватската држава.

Во однос на април годинава, бројот на невработени е намален за 10,6 отсто или 10. 493 лица, објави ХЗЗ.

Ова покажува дека на домашниот пазар на труд се уште постои силна побарувачка на работна сила, пред се поради туристичката сезона.

Според дневните податоци на ХЗЗ, во Институтот во моментов се пријавени 84. 324 невработени, а објавени се 21. 104 слободни работни места.

Во текот на мај во регистарот на невработени во ХЗЗ се ново регистрирани 8. 318 лица, што е за 16,7 отсто помалку од мај минатата година.