Македонија
24. April 2024 - 17:44

Излезноста до 17 часот е 44,18 отсто

Излезноста до 17 часот на првиот круг претседателски избори е 44,18 отсто.

Најголема излезност е забележана во Новаци од 67,19 отсто, а најмала во Пласница со 15,5 отсто.

Во споредба со првиот круг на преседателските избори во 2019 година, до 17 часот се забележува поголема излезност од околу 9 отсто.

До ДИК досега се доставени 308 приговори за заштита на лично избирачко право, од кои 75 се усвоени и на избирачите им е овозможено да го остварат правото на глас, 25 се отфрлени како неуредни, 38 се одбиени, а останатите се во обработка.