Македонија
10. April 2020 - 14:38

Пет казнени налози, против пет лица од Прилеп, за непочитување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Прилеп до Основниот суд Прилеп поднесе предлози за издавање казнени налози против вкупно 5 лица, обвинети за кривичното дело – Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија, соопштија од ОЈО Прилеп.

-Сите обвинети не ги почитувале прописите и одлуките на Владата со кои се определуваат мерки за спречување и сузбивање на заразната болест COVID-19, односно Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија. Тие за време на полицискиот час биле затекнати како се движат на различни локации во градот, информираат од обвинителство.

Надлежните јавни обвинители му предложија на Судот на секој од обвинетите да му изрече парична казна во висина од 100 дневни глоби, а вредноста на една дневна глоба да биде одредена на 20 евра во денарска противвредност.