Македонија
6. May 2016 - 11:23

Што никако не смеете да направите на Ѓурѓовден?

Македонската православна црква и верниците ја слават славата на Свети Ѓорѓи.
 
Се верува дека на Ѓурѓовден треба да се стане порано и не треба да се спие преку ден. Ако тоа го сторите ризикувате да ве боли глава цела година.
На легендата за Свети Ѓорѓи и претходи приказната за неговиот живот.
 
Тој е роден во Кападокија, во богато и угледно христијанско семејство. Кога неговиот татко загинал, со мајка му се преселил во Палестина каде што стекнал одлично знаење.